15/2/12

Η κόλαση, η Τούμπα και η Ουντινέζε


Οι Ιταλοί δεν έχουν ξεχάσει ακόμα το κάζο που έπαθαν πριν από 11 χρόνια στην «φλεγόμενη» Τούμπα, με την «τριάρα» και τον αποκλεισμό και αυτό τους το θυμίζει ο Τζιανπέρο Πίντζι, που έπαιζε και τότε στην Ουντινέζε. Έχουν το άγχος της… Τούμπας και αυτό συνιστά ψυχολογικό πλεονέκτημα για τον ΠΑΟΚ και στα δυο ματς.


Η σημερινή απάντηση του Πίντζι για το πόσο καθοριστικός παράγοντας θα είναι η ατμόσφαιρα της Τούμπας στην υπόθεση πρόκριση δεν κρύβει την ανησυχία των Ιταλών: «Non andiamo a giocare all'inferno, lo stadio è caldo ma il campo non è in salita. Siamo sempre 11 contro 11, ora dobbiamo pensare solo alla gara di andata». Που σημαίνει: «Δεν θα πάμε να παίξουμε στην κόλαση, το γήπεδο είναι… καυτό, αλλά ο αγωνιστικός χώρος δεν είναι στις κερκίδες. Είμαστε 11 εναντίον 11 και τώρα σκεφτόμαστε μόνο το πρώτο παιχνίδι».

Ο Πίντζι έχει μεταφέρει στον προπονητή και στους συμπαίκτες του εκείνη την πολύ δυσάρεστη και πικρή ανάμνηση που απεκόμισε η Ουντινέζε στις 9 Νοεμβρίου του 2000, όταν ήρθε με το 1-0 του πρώτου αγώνα στο Φριούλι και τον αέρα του πρωτοπόρου στο ιταλικό πρωτάθλημα και έφυγε ταπεινωμένη μέσα από την «πυρακτωμένη» Τούμπα, αποδεχόμενη την ήττα με 3-0 στην παράταση από τα γκολ του Πατρίσιο Καμπς.

Εκείνη η Ουντινέζε του Στέφανο Φιόρε και του Τζουλιάνο Τζανικέτα ήταν εξίσου μια πολύ ισχυρή ομάδα με την σημερινή, αλλά στην Τούμπα διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη. Αυτή την δυσάρεστη εμπειρία, δεν την διέγραψαν από την μνήμη τους οι Ιταλοί, παρά την δεκαετία που πέρασε. Την έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις τους.

Θα είναι για έναν επιπλέον λόγο, δηλαδή, φορτωμένοι με άγχος στο πρώτο ματς για να πάρουν ένα όσον το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς στο γήπεδο για το οποίο σίγουρα άκουσαν τόσα πολλά από τον Πίντζι για την συντριβή της Ουντινέζε πριν από δέκα χρόνια.

Και επειδή στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο η αυτοπεποίθηση και οι ανασφάλειες είναι θέμα κεφαλαιώδους σημασίας, είναι κι αυτή η προ 11ετίας άσχημη ιταλική ανάμνηση, μια ψυχολογική παράμετρος και των δυο ματς.


Σάκης Γκίνας



ΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΜΕ 11.592 ΜΕΛΗ ΗΜΑΣΤΕ Η ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΗ ΠΑΟΚΤΣΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου