4/5/12

Γκαρσία, ο... γεράκος που όμως παίζει σαν νέος



Ο Πάμπλο Γκαρσία, που συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ομάδα της σεζόν 2011-12, αποκάλεσε τον εαυτό του γεράκο κατά την βράβευσή του στην εκδήλωση του συνδρομητικού καναλιού και εμείς εξηγούμε γιατί διαφωνούμε με τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό και αναλύουμε γιατί στα 35 του η "μπογιά" του ακόμη πιάνει...



Στις 11 Μαίου θα κλείσει τα 35 του χρόνια. Ε, και τι με αυτό όμως; Ο Πάμπλο Γκαρσία πολλές φορές θαρρείς πως παίζει σαν... έφηβος και δίνει τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο. Σημαντικό γρανάζι στην μηχανή του ΠΑΟΚ και υπερπολύτιμος ποδοσφαιριστής για τον "Δικέφαλο", ακόμη και τώρα που τα χρόνια έχουν περάσει για εκείνον. "Είμαι λίγο... γεράκος βέβαια, χαίρομαι όμως που το παίρνω αυτό το βραβείο", δήλωσε ο Γκαρσία κατά την διάρκεια της βράβευσής του (σ.σ. στην ψηφοφορία της NOVA για τους καλύτερους των 30 αγωνιστικών της Σούπερ Λίγκας) για το γεγονός πως συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Χαρακτηρισμός ("γεράκος") όμως που η αλήθεια είναι πως δεν ταριάζει στον ίδιο, βάσει των όσων βλέπουμε στο χορτάρι. Ο χρόνος σίγουρα επηρεάζει όλους τους παίκτες (και την αφεντιά του), ο ίδιος όμως παίζει λες και είναι... νέος και η αγωνιστική ποιότητα του δεν έχει "μικρύνει". Για πολλούς είναι σίγουρα από τους κορυφαίους ξένους που έχουν παίξει στους "ασπρόμαυρους" και την Ελλάδα, για άλλους ο μεγαλύτερος παίκτης που έχει αγωνιστεί ποτέ στον ΠΑΟΚ.

Ψηλά στην συνείδηση του φίλαθλου κοινού

Αποτελεί το αγαπημένο παιδί της κερκίδας του "Δικεφάλου" που ξέρει πως η ομάδα τους μπορεί ακόμη να στηρίζεται πάνω του και έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των φιλάθλων της χώρας ως ένας από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος.

Οι τελευταίοι τον επέλεξαν στην καλύτερη 18αδα του πρωταθλήματος, ενώ στα φετινά του κατορθώματα δεν θα μπορούσε να μην σταθεί κανείς το γκολ που πέτυχε απέναντι Κέρκυρα, στο οποίο ο Γκαρσία χρησιμοποίησε την απίστευτα μεγάλη ποδοσφαιρική του ευφυία στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα από εκτέλεση κόρνερ!

Και έδωσε την ώθηση στον ΠΑΟΚ για να πάρει την νίκη στο συγκεκριμένο παιχνίδι, κάτι που έχει κάνει και σε άλλα ματς που ο ίδιος πέτυχε παρόμοια όμορφα γκολ με μεγάλο βαθμό δυσκολίας (ποιος μπορεί να ξεχάσει το γκολ με τον Παναθηναικό τον Φλεβάρη του 2010 από εκτέλεση φάουλ κοντά στο κόρνερ). Με λίγα λόγια, ο Γκαρσία μπορεί να τα κάνει όλα, να είναι ηγέτης ακόμη και τώρα στα 35 του χρόνια, αλλά και να βοηθά κάποιες στιγμές στο σκοράρισμα, αν και δεν είναι ο ρόλος του, αποτελώντας έτσι ένα πολυεργαλείο για τον ΠΑΟΚ.

Ο... φόβος των αντιπάλων

Κάτι που φαίνεται και... διά γυμνού οφθαλμού, αλλά και από τους αριθμούς. Οσον αφορά το πρώτο, ο Γκαρσία είναι φανερό πως όταν είναι σε καλή μέρα ανεβάζει πολλά επίπεδα τον "Δικέφαλο". Εχει την δυνατότητα να "κόβει", να πασάρει, να κρατάει την μπάλα, να μοιάζει αλάνθαστος στις ενέργειες του και ίσως είναι ο μόνος παίκτης του "Δικεφάλου" που εμπνέει τόσο μεγάλη σιγουριά σε τόσους πολλούς τομείς.


Ο "Δικέφαλος" σε γενικές γραμμές πάντα παίρνει σημαντικές βοήθειες στα ματς από τον Ουρουγουανό, ενώ δεν είναι τυχαίο που οι αντίπαλοι προπονητές κατά καιρούς πριν τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ, έχουν ως στόχο την εξουδετέρωσή του...

Γνωρίζουν την αξία του και ότι αν εκείνος δεν πιάσει τα γνωστά στάνταρ απόδοσής του, ο ΠΑΟΚ θα έχει πρόβλημα στο παιχνίδι του. Πρόβλημα που έχει εμφανιστεί όταν ο Ουρουγουανός δεν ήταν φέτος στην διάθεση του Λάσλο Μπόλονι. Οσον αφορά τα ματς του πρωταθλήματος έχει απουσιάσει σε επτά. Αυτά κόντρα σε Ξάνθη (εντός), Αρη (εκτός), Παναθηναικό (εντός), Αστέρα Τρίπολης (εκτός), Κέρκυρα (εντός), Πανιώνιος (εντός) και ΠΑΣ Γιάννινα (εντός). Η απουσία του μεγάλη σε όλα τα παιχνίδια... Ελειψε αρκετά και ο ΠΑΟΚ σε αυτά τα παιχνίδια απώλεσε 13 πόντους, έχοντας μόλις δύο νίκες σε επτά αγώνες.

Οι αξιόλογοι αριθμοί του σε ΠΑΟΚ και Σούπερ Λίγκα συνολικά

Πάμε όμως και στους αριθμούς του στο πρωτάθλημα για να δούμε τι "δείχνουν" εκείνοι. Οσον αφορά τον ΠΑΟΚ, είναι πρώτος τόσο στις μεταβιβάσεις, όσο και στα κλεψίματα.  Είναι

ακόμη δεύτερος στα περισσότερα γεμίσματα. Στην πρώτη κατηγορία (μεταβιβάσεις) ξεχωρίζει μάλιστα και όσον αφορά τα συνολικά στατιστικά της Σούπερ Λίγκας (δηλαδή ανάμεσα σε όλους τους παίκτες του πρωταθλήματος) αφού είναι στην κορυφή.

Κορυφή στην οποία βρίσκεται και στην κατηγορία "συντονισμός της ομάδας". Υπάρχει και ο δείκτης αξιολόγησης, εκεί που είναι τρίτος πίσω από τους Μιραλάς και Τζιμπούρ (σ.σ. σε 30 ματς του πρωταθλήματος). Με βάση όλα αυτά, μάλλον εξηγείται εύκολα γιατί ο Γκαρσία θεωρείται από τους κορυφαίους του πρωταθλήματος και πως ακόμη δεν μοιάζει... γεράκος, όπως ο ίδιος αποκάλεσε τον εαυτό του.

Χωρίς Γκαρσία στο πρωτάθλημα...

ΠΑΟΚ-Ξάνθη 1-0

Αρης-ΠΑΟΚ 1-1

ΠΑΟΚ-Παναθηναικός 1-3

Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ 1-0

ΠΑΟΚ-Κέρκυρα 0-0

ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 1-0

ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2

Συνολικά στο πρωτάθλημα (σε 30 αγώνες)...

Μεταβιβάσεις

1. Γκαρσία 338

2. Κατσουράνης 299

3. Φωτάκης 289

Συντονισμός ομάδας

1. Γκαρσία 487

2. Ούμπιντες 483

3. Γραμμόζης 418

Δείκτης Αξιολόγησης

1. Λέτο 0.292

2. Μιραλάς 0,263

3. Γκαρσία 0.257

1 σχόλιο: